Skip to main content

Stebint debatus ir skaitant konservatorių išvedžiojimus socialiniuose tinkluose, natūraliai kyla asmeninis pasipiktinimas ir suvokimas, kad jei tik galės, kolegos iš dešinės parduos viską. Įvairių madam išvedžiojimai apie „Lenininę privatizaciją“ ir lygiavą, nematant, kas dedasi po nosimi yra kažkas unikalaus!

Paimkim tos, tariamai, neleistinos, baisios lygiavos pavyzdžių.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) nuolat didina gimdymų kartelę regionų akušerijos–ginekologijos skyriuose. Pvz., jei anksčiau Jonavoje užteko 500, dabar jau reikalaujama 600 gimdymų. Kodėl būtent šimtu daugiau? Kodėl toks reikalavimas netaikomas privačioms klinikoms? Kodėl moterys, jei tik nori, gali gimdyti net namie, o SAM kelia reikalavimus kvotoms? Matyt, per brangu išlaikyti akušerijos skyrių, bet jei gims 582 vaikai, o ne 600, uždarius skyrių, daugiau kaip pusė tūkstančio gimdyvių turės važiuoti dešimtis, o kartais ir šimtus kilometrų automobilyje! Ar konservatoriai nori, kad moterys pradėtų gimdytų automobiliuose?

Kyla klausimas, kodėl nuvertinamos pusė tūkstančio gimdyvių? Jos nepasimoka?! Ar tokiu atveju regione teks mokėti pinigus privačiai klinikai, privačiam akušerijos–ginekologijos skyriui, nes valstybinis bus dirbtinai sunaikintas per kvotas? Tiesiog pašalintas konkurentas verslui? Čia tokia konservatorių vizija? Ar jiems atrodo, kad nenormalu suteikti galimybę pasirinkti ir gimdyti regione valstybinėje ligoninėje be didžiulių priemokų? Turėti teisę į pasirinkimą?

Konservatorių požiūriu nenormalu yra ir norėti patekti pas gydytoją specialistą per protingą terminą, o ne po 3-6 mėnesių? Kodėl pas tą patį specialistą, sumokėjus už vizitą, galima patekti per porą dienų, o valstybinėse poliklinikose, ligoninėse pas jį – milžiniškos eilės? Atsakymas aiškus: gydytojas dirba keliose įstaigose, nes privačiame sektoriuje jam mokama daugiau. Kodėl mokama daugiau? Nes valstybinis sektorius neturi pakankamo finansavimo. Kodėl? Nes valstybė perka paslaugas iš privataus sektoriaus, kuris gaudamas mūsų, mokesčių mokėtojų pinigus, dar paprašo susimokėti papildomai už vizitą, apžiūrą ir t. t. Suprantama: verslas gali dirbti kaip jam atrodo geriausia, bet kodėl tada valstybė turi save skriausti ir vėl dirbtinai iškreipti konkurencines sąlygas?

Analogiškas pavyzdys būtų: aš noriu samdyti privačią saugos firmą, kuri saugotų mano namus, tačiau apsaugos darbuotojams turėtų sumokėti …valstybė iš policininkų darbo užmokesčio fondo! Gera mintis, konservatoriai? Dar nepagalvojote apie visas privatizacijas.

Panaši situacija – ir ugdymo sistemoje, nes kolegoms iš dešinės atrodo nenormalu norėti, kad vaikai galėtų gauti tokį pat kokybišką išsilavinimą, nepaisant tėvų turtų. Kodėl valstybinei ugdymo įstaigai klasei nustatytas 21 moksleivio skaičius? Kodėl toks ribojimas netaikomas privačioms ugdymo įstaigoms? Tai susitarkime: jei privati ugdymo įstaiga neturi 21 vaiko klasėje, ji negauna vaiko krepšelio. Tinka? Aišku, kad ne!

Kaip ir akušerijos–ginekologijos skyrių atveju, čia taip pat įvestos dirbtinės kvotos, kurios leistų uždaryti valstybinę ugdymo įstaigą regione ir sukurtų palankias sąlygas privačiai ugdymo įstaigai atsirasti. Kurios beje aktyviai plečiasi. Tėvai tokiu atveju turės du pasirinkimus – kelti vaiką 6 val. ryte, kad spėtų nuvežti iki mokyklos už keliasdešimt kilometrų, arba mokėti už privatų vaiko ugdymą. Man keista, kaip konservatoriai laiko nenormaliu reiškiniu regionuose kurti, puoselėti švietimo, kultūros židinius. Jiems tai kažkoks „leninizmas“. Paskui mes stebimės visokių veikėjų, kaip Vaitkus, Taikos koalicijos populiarumu. Kaip žmonės gali atskirti propagandą nuo realybės, jei švietimas Lietuvoje ribotas, apsunkintas ir merdintis? Netgi sostinėje vietoj valstybinių darželių ir mokyklų, sklypai parduodami privačiai mokyklai statyti. Tai normalu? O norėti vienodai kokybiško švietimo – komunizmas?

Aš pats esu verslininkas ir manau, kad Lietuvoje verslas privalo būti skatinamas, jam turi būti padedama, kuriama kuo palankesnės aplinka kurtis ir augti. Turime žiūrėti į kaimyninių šalių veiksmus. Jei turime verslą apkrauti papildomais mokesčiais „Sodrai“ ir taip didinti su darbo užmokesčiu susijusius mokesčius, jei norime didesnio pelno mokesčio, privalu rasti galimybių didinti darbo našumą, gerinti verslo aplinką, konkurencingumą ir kapitalo prieinamumą, kad verslas galėtų daugiau eksportuoti, kurti daugiau darbo vietų, ypač – aukštos kvalifikacijos, tačiau tai daryti ne viešųjų paslaugų sąskaita ar dirbtinai sukuriant paslaugų prieinamumo vakuumą. Verslas su valstybe turi bendradarbiauti, kooperuotis sprendžiant problemas, o ne dirbtinai konkuruoti, kaip yra dabar.

Girtis, kad VDU kyla, bet nematyti, kad daugiau nei 20 proc. lietuvių gyvena žemiau skurdo ribos ir šis rodiklis nesikeičia daug metų, yra nenormalu. Aiškinti, kaip gera gyventi šeimoms, bet nematyti, kad gimus vaikui daugiau nei 23 proc. mažėja šeimos pajamos, o išlaidos didėja, taip pat yra nenormalu. Suvaryti visus priverstinai papildomai kaupti II pensijų pakopoje, be galimybės atsisakyti, persigalvoti, be galimybės atsiimti savo sukauptus pinigus, o pasiūlyti prie senatvės pensijos pridėti 35 eur. per mėnesį yra nenormalu. Pradėti švietimo, mokesčių reformas neturint aiškaus plano ir poreikio – nenormalu.

Nenormalių reiškinių yra daug. Ne visus pavyks išspręsti greitai, gal ne visus ir įmanoma išspręsti, tačiau norėti vienodų galimybių gauti kokybišką švietimą yra normalu. Mokytojams, policininkams, gaisrininkams ir visiems kitiems norėti oraus atlyginimo už sunkų darbą yra normalu. Norėti vienodų galimybių gauti sveikatos priežiūros paslaugas yra normalu. Yra normalu turėti galimybę rinktis, bet ne būti priverstam kažkur dalyvauti. Yra labai normalu norėti gyventi gamtos apsuptyje, leisti vaikus į nedidelę miestelio mokyklą, o dirbti didmiestyje! Socialdemokratai nėra apie raudonas vėliavėles, kaip teigia tetos ir dėdės, strigę komunizmo laikotarpyje ir vis dar visur matantys priešus. Socialdemokratų tikslas – garantuoti demokratiją visose gyvenimo srityse – politikoje, ekonomikoje, socialiniame gyvenime – ir visų dirbančiųjų visuomenės narių socialines teises (pvz., teisę į darbą, mokslą, gydymą). Reikėtų tiesiog paskaityti apibrėžimą ir nustoti gyventi praeitimi.

Laikai jau seniai pasikeitė, bet kuo ilgiau žiūrėsime atgal, o ne galvosime apie ateitį, tuo lėčiau judėsime pirmyn kaip valstybė, kaip visuomenė, kuriai normalu rinktis ir turėti lygias galimybes tobulėti.